Pirkei Avot 2: 2 – Derech Eretz precede Tora

Pirkei Avot 2: 2 Derech Eretz precede Tora

Pirkei Avot Capitolul 2 din Mishnah 2: Rabi Gamliel, fiul rabinului Iuda HaNassi, a spus: Este frumos studiul Torei ( Calea Torei ) dar și Calea Pământului ( Derech Eretz ), căci amândoă se realizează prin trudă, care  determină  uitarea păcatului.

Semnificația simplă a acestei învățături este că misiunea noastră principală în această viață este să studiem Tora, dar cum nu putem învăța mereu numai Tora pentru că trebuie să ne ocupăm și de traiul de zi cu zi, ar trebui să urmăm cele două căi în această ordine, ca și alocare a timpului nostru.

Ne alocăm mai mult timp atunci cănd parcurgem Calea –  Derech Eretz (literal, „calea lumii” , pentru a ne asigura existența și a ne satisface dorințele în această lume materială), dar ne alocăm timp și ca să urmăm Calea Torei ( numită ,,Calea Luminii ”). Când o persoană se ocupă atât de studierea Torei, cât și de a-și câștiga existența, nu mai are mult timp liber pentru a se gândii la altveca.

Există, totuși, o explicație diferită conform căreia ,, Calea Lumii, a  lumii material,, este mai mare decât ,,Calea Luminii – Calea Torei ”. Aceasta este o explicația care ajută la dobândirea înțelepciuni, „Derech eretz precede Tora”, ceea ce înseamnă că a preceda echivaleaza cu a abandona ceva pentru altceva. Cand omul se preocupă mai mult  să-și satisfacă dorințele lumii materiale,  înseamnă că abandonează Calea Torei în favoarea Căii lumii pământene, iar aceasta nu se măsoară  doar într-o unitate de timp, ci și în statură, în formă, în gradul ei de implicare.

Al treilea Reabi Lubavitcher, Tzemach Tzedek, aduce patru explicații pentru acest concept: 

Prima explicație: 

Calea ( abandonului ) slujirii lui Dumnezeu trebuie să fie însoțită de identificarea cu smerenie a omului, atunci cand se află pe această Cale Eretz . Principala rectificare a unei persoane este să recunoască sărăcia  lui spirituală – cât de îndepărtat este de Dumnezeu. Înainte să începem să studiem Tora trebuie să avem în vedere acest aspect și să recunoaștem cât de slabă este natura noastră umană. Această smerenie se reflectă la sfârșitul rugăciunii tăcute, în care spunem mai întâi: „ sufletul meu este atât de mic, cât un fir de praf față de toată Creația Ta ” –  abia atunci putem  începe a doua etapă în care merităm să îi cerem lui Dumnezeu: „Deschide-mi inima pentru Tora Ta. “

A doua explicație:

Cuvântul Eretz este format din cuvântul ratzon, Ratzon, poate fi tradus literal ca „dorință” sau „ voință ”, este legat de cuvântul ratz – „alerga”. Alergăm după ceea ce ne dorim. “Astfel, ratzonul este forța care ne impinge sau ne ajuta sa ne atingem un obiectiv.  Eretz, este testamentul, acest pamant, aceasta lume fizica,  pe care Dumnezeu a daruit-o omului. „De ce l-a numit Eretz ? Pentru că dorea ( ratzta ) să dăruiască un loc fizic ( ratzon ) unde omul să îndeplineasca Vointa Divina. ” Valoarea numerică a celor două cuvinte  Derech Eretz, este aceeași cu Tefillah ( rugăciune) .

Această corespondență Ghematrică, ne transmite că momentul potrivit în care avem putere de voință sa mergem spre El, este atunci când ne rugăm. Rugăciunea este ascensiunea noastră de pe pământul cel mic către Dumnezeu. Conform acestei înțelegeri, „Derech eretz precede Tora” transformă  studiul Torei în rugăciune, ca în Mishnah: Rabinul Nechunyah ben Hakaneh, avea să spună  o rugăciune scurtă ori de câte ori intra și   ieșea din  sala de studiu .” 

A treia explicație: 

Derech Eretz se referă la obiceiurile copiilor lui Israel, care au întaietate în fața legilor Torei: „Cuvintele înțelepților (recomandările înțelepților) sunt mai acceptate de către mintea conștienră, decât cuvintele Torei (poruncile Torei) ).“ Expresia Derech Eretz este explicată aici drept „calea lumii”. Obiceiurile care au fost acceptate de Națiunea lui Israel, în conformitate cu directivele înțelepților, sunt mai înalte decât cele ale Torei.

A patra explicație: 

Derech Eretz se referă la unitatea evreiască. În termeni Cabaliști, Tora reprezintă „Lumea rectificării”, dar mai presus de aceasta este „Lumea legării” ( Olam Ha’akudim ) unde toate sufletele sunt împreună într-un singur vas. Când unitatea domnește – chiar și unitatea dintre infractori – rădăcina sufletului lor  se află în lumea superioara, acolo unde sufletele sunt interconectate. Acesta este Eretz-ul din stânga care are o statură mai mare decât Lumea Rectificării – Tora.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *