Pirkei Avot 2: 5 Elkanah și Samuel un simbol al trezirii  și întoarcerii

 

Pirkei Avot 2: 5 Elkanah și Samuel un simbol al trezirii  și întoarcerii


În urmă cu aproximativ 100 de ani, cineva a întocmit o antologie de învățături atât din Talmud Babilonian  cât și din Talmud  Ierusalaim și i-a dat numele  Pirkei Avot . Astfel in Pirkei Avot  2: 5 există următorul pasaj  preluat din Talmudul Ierușalaim:

„Nu disprețui pe mama ta bătrână”

(un verset din Proverbe). 

Rabbi Ze’ira a spus: Dacă națiunea ta, poporul tău, a devenit îmbătrânit și slabit (mama înseamnând națiune), nu îl disprețui, ci mai degrabă ridică-l și întărește-l (גודרה).

Luați-l ca model pe, tatăl profetului Samuel, soțul lui Channah,

Dar haideti să vedem împreună, care este Măreția lui Elkanah

Înțelepții afirmă că profetul Samuel a fost egal ca mărime  cu Moshe și Aaron la un loc. Samuel a uns primii doi regi ai Israelului: Saul și David. Întreaga ungere și mesianismul regelui lui Israel, vin de la el. Mama lui Samuel,  Channah era o femeie sterilă. Ea s-a rugat mult lui Dumnezeu în Cortul din  Shiloh , iar Dumnezeu i-a dăruit un fiu, pe nume Samuel. Când Samuel a împlinit vârsta de 2 ani, mama sa l-a adus la  Șilo , la Cortul Întâlnirii și l-a lăsat în grija preoților, pentru că ea făcuse un jurământ, dacă Dumnezeu se va îndura și îi va dărui un fiu, va fi dedicat lui Dumnezeu.

Acum, înțelepții se întreabă: Cum de a meritat CHANA să nască un fiu de o asemenea măreție – Unul care îl unge pe  Mashiach ? Trebuie să fi avut un mare merit. Există multe discuții despre meritele ei, dar acum vom discuta despre tatăl lui Samuel, Elkanah. 

Povestea lui Elkanah din Tana Devei Eliyahu

În primul rând,  Talmud Yerușalaim ne spune să nu disprețuim națiunea dacă este îmbătrânită. Întărește-o, și urmează exemplul lui  Elkanah.

Dar Ce a făcut Elkanah? 

El a învățat și a condus poporul evreu să facă pelerinaje la Cortul Întălnirii.  În Biblie se vorbește foarte puțin despre Elkanah, dar unul dintre lucrurile pe care le menționează despre el, este acela că avea obiceiul să meargă în fiecare an la  Shiloh, la Cort Întâlnirii, iar acesta era unul dintre motivele pentru care Elkanah a meritat să aibă un fiu.

Talmus Yerusalaim nu oferă întreaga poveste a acestui om. Dar în  Tana Devei Eliyahu  în capitolul a 8- a , este relatată povestea lui.  Elkana este un model pentru o persoană care preia rolul de lider și responsabilitatea să consolideze întreaga generație.

Elkanah obișnuia să călătorească la  Shiloh, de 4 ori pe an. Înainte de a fi construit Sfântul Templu în Ierusalim de către regele Solomon, prezența Divină se manifesta în Cortul din deșert,  odată ce poporul evreu a intrat în țara lui Israel și-a croit drum spre  Siloh, unde era cortul Intâlnirii si asa a fost 369 de ani pana la Construirea primului Templu.

Acum,  a călării de 4 ori pe an este foarte ciudat, deoarece există doar 3 sărbători într-un an. 

Elkanah ( אֶלְקָנָה ) are aceeași cifră ghematrică  cu  cuvântul „loc” ( מָקוֹם ).  Ghematria  cuvântului „Loc” este 186, sau de 6 ori 31, valoarea Numelui lui Dumnezeu,  El  ( אֵ־ל ). Prin urmare, una dintre explicațiile Numelui lui Dumnezeu,  El  este că acesta funcționează ca un vector de conducere către un anumit loc. Primele două litere ale numelui Elkanah sunt El (אֶל), iar restul  literelor קנה  însumează 155, sau de 5 ori 31. Asta ne învață că numelui Elkanah, are o relație puternică cu conștiința spațială, el este în permanență conștient de „loc”. Una dintre conotațiile lui Dumnezeu este locul (הַמָּקוֹם). Dumnezeu este locul, spațiul universului. Dumnezeu este peste tot, dar conștiința lui Dumnezeu este revelată deschis în locul Său special, în Cortul Întîlnirii și mai târziu în Templul Sfânt din Ierusalim. 

Elkanah obișnuia să meargă împreună cu soția și copiii săi. Nu călătorea niciodată singur. El le spunea: Învățati de la canaaniți. Ce putem învăța de la ei? Ei sunt dușmanii noștri. Putem învăța din devotamentul lor pentru templele păgâne, deși credința lor este zadarnică, totuși fac pelerinaje la templele lor.  Cu atât mai mult noi ar trebui să ne dedicăm să mergem în locul în care Dumnezeu se manifestă pentru că este locul întregului univers. Adică, după ce te întorci acasă, păstrezi în conștiința că Dumnezeu este locul în care te afli, oriunde ai fi.

Călătoriile lor durau zile în șir,  oriunde poposeau, așezau cortul în comunități.  De când soseau,  femeile și bărbații se adunau în jurul lor și cereau să le povesteasca de unde vin si unde se duc. Unii se obișnuiseră și abia așteptau să se intâlnească cu Elkanah și familia sa. Întreaga țară era emoționată. Când erau întrebați: unde mergiți? Ei avea să răspundă: „Mergem la Casa lui Dumnezeu din  Shilo,  de unde Tora și faptele bune ies în întreaga lume. Vrem și noi să ne alăturăm și vom merge împreună. ” Imediat oamenii începeau să se pregătească de călătorie. Mulți  evrei nu visaseră niciodată să meargă la  Shiloh dar când au auzit sinceritatea acestor oameni și au văzut sacrificiul de sine pe care îl fac, au decis imediat să li se alăture.

Astfel, în primul an a fost doar familia lui. În al doilea an, s-au  alăturat încă 5 familii. În al treilea an, erau 10 familii. În al patrulea an numărul lor a  crescut la 60 de familii care mergeau  cu el. În acest fel, Elkanah a adus merite întregului popor evreu. El a educat întreg poporul să facă acest mitzvot iar în acest fel mulți oameni au fost purificați.

Atunci Atotputernicul a spus:

Ați adus merite întregului popor evreu și i-ați educat în  mitzvot și mulți au acum merite în virtutea voastră, vă voi da un fiu care va aduce merit întregului popor evreu și va face același lucru. Astfel,  concluzionează midrash , recompensa pentru acțiunile lui Elkanah a fost Samuel.

Elkanah și Samuel un simbol al trezirii  și întoarcerii

Este interesant că Dumnezeu spune, așa cum ai făcut 3 lucruri: ai adus merite  întregului popor evreu , i-ai educat în mitzvot și în virtutea ta – oamenii au meritat să facă mitzvot, de asemenea, vei merita să ai un fiu care să facă aceleași 3 lucruri. 

Se pare că Samuel a fost o copie a tatălui său. Dar, în practică, Samuel era foarte diferit. El făcea un circuit al întregii țări o dată pe an și judeca oamenii  acolo unde aceștia locuiau. El nu a făcut deloc același lucruri fizice ca și tatăl său. Și totuși, a realizat aceleași 3 lucruri. 

Elkanah a trezit „dorința” în inimile oamenilor, iar Samuel a moștenit acest merit și l-a transformat într-o stare de „întoarcere” (שׁוֹב). Samuel a crescut în  Șiloh, dar scopul lui a fost să ia lumina din Cort  și să o ducă tuturor oamenilor.

Înțelepții spun că Tora atrage oamenii care nu au teamă, de aceea ei sunt atrași de Lumina Torei în mod natural. Dar, Dimensiunea Interioaro a Torei, este ca focul, provoacă teamă.  De aceea pentru a răspândi Secretele Torei,  trebuie să ieși singur și să le duci la ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *