Pirkei Avot 6: 1 – Modestia pe toate nivelurile

 

Modestia, un atribut al Creatorului


Pirkei Avot 6: 1

Rabi Meir a spus: Cine studiază Tora doar de dragul Torei, merită multe lucruri … și devine (na’asah ) ca o fântână în continuă creștere și ca un râu neîncetat, și devine ( v’hoveh ) modest, răbdător și iertător de insulte.


Verbul ebraic folosit în această mishnah pentru a deveni modest, v’hoveh , apare în Mishnah de putine ori, și înseamnă,  o stare constantă de a deveni. Modestia este un atribut care se află în continuă dezvoltare  și se reînnoiește mereu. Modestia  nu este o caracteristică care se dobândește o dată și rămâne pentru totdeauna.

Unii oameni, consideră modestia ca fiind doar o manifestare  exterioară,, asociind cele mai multe ori modestiade cu o îmbrăcăminte modestă. Însă, adevărul este că, modestia ține de o stare interioră și are doar o expresie exterioră. Pe lângă o rochie modestă, modestia se manifestă și prin modul în care o persoană pășește. O persoană poate să aibă  un mers  provocator sau unul  modest. 

Versetul  din Tora care se referă la mers este:

„și umblați modest cu Dumnezeul vostru”

De asemenea,  modestia este asociată cu vorbirea și nu în ultimul rând cu gândirea. Fiecare dintre aceste niveluri de modestie sunt determinate de un atribut al persoanei și  care se reînoiește  în permanență.

Chiar și în ceea ce privește dăruirea Torei, aceasta spune:

„Nu este un atribut mai frumos decât modestia.” 

Astfel că, primele Table ale Legii, care au fost date cu mult fast, au fost rupte, în timp ce, Tablete care au fost date direct lui Moise, au dăinuit în timp. În consecință, sensul lunii Sivan se referă la mers. Mersul către dăruirea Torei care are loc în luna Sivan trebuie să fie un mers modest. 

Mai există  un tip de modestie care ține de : suficient de puțin. Acest atribut este, de asemenea, o expresie a modestiei, chiar dacă inițial poate părea că este diferit. 

Ce înseamnă să fii multumit cu suficient de puțin? Majoritatea tzadikimi-lor doreau ca fiecare evreu să fie confortabil din punct de vedere material și chiar bogat. 

Acest lucru nu contravine principiului de bază determinat de înțelepți:

„Cine este bogat? Cel care este mulțumit cu multul său. ” 

Este cu siguranță de dorit ca fiecare persoană să aibă tot ceea ce are nevoie pentru a trăi confortabil. Dar trebuie să fim atenți să nu devenim înrobiți de aceste nevoi. În schimb, ar trebui să fim fericiți cu suficient de puțin. 

Nevoile existențiale ale multor necesități, provin dintr-o conștiința contractată:

„Nevoile Neamului Tău, Israel, sunt multe, iar conștiința lor este mică.” 

Deoarece conștiința lor este contractată, nevoile lor sunt multe. Dar când o persoană își mărește nivelul de  conștiință , ea se simte fericită cu puțin și are puține nevoi.

La nivel interior, deficiența atribului de  modestie care se manifesta în exterior, provine și din „multele nevoi”. Când o persoană  dorește să primească atenție de la cei din jur, simte nevoia să se afișeze mai mult decât este necesar.

Acest comportament influețează  modestia de la fiecare nivel . Atunci însă, când o personă nu suferă  dacă primește mai puțină atenție, persoana modestă devine răbdătoare și își extinde conștiința (spre deosebire de o persoană nerăbdătoare a cărei carconștiința este contractată) și ajunge la nivelul  de a fi „iertătoare de insulte”.

Făcând astfel, o persoană  devine în asemănare cu Creatorul său, care este numit un Alu Melech –  Un Rege care iartă întotdeauna insultele care se fac  față de El. ( elbon , aceeași rădăcină ca aluv ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *