Parașat  Shlach Lecha – Păcatele Tatălui

 

Parașat  Shlach Lecha – לך שלח

Slach = Trimite sau amestecă focul cu apă

Lech sau Lecha = care dintre, cui?

“trimite”, “trimite la tine”, sau “trimite pentru tine”


Shelach ( שְׁלַח)) este al șaselea și lecha ( לְךָ ) este al șaptelea cuvânt din acest parașat. Parașatul ne spune povestea celor douăsprăzece iscoade trimise de Moise pentru a evalua țara promisă, porunci despre ofrande, povestea încălcării Sabatului. Spionii au petrecut 40 de zile perindând pământul și cercetînd oamenii. Când s-au întors, 10 dintre ei au dat un raport negativ care a făcut ca poporul evreu să rătăcească 40 de ani în deșert,un an pentru fiecare zi pe care spionii au petrecut-o  în țara Canaanului.

“El socotește fărădelegile părinților în contul fiilor, până la a treia și a patra generație “

[Shlach 14:18]

În explicarea modului în care copiii pot fi pedepsiți pentru păcatele părinților lor, R ‘Berechiah HaNakdan povestește următoarea parabolă:

Un lup flămând a întâlnit o vulpe și a dorit să o mănânce.

“De ce ai vrea să mă mănânci?” întrebă vulpea vicleană. “Sunt subțire și am câteva oase … du-te și mănâncă un om cu carne grasă și te vei bucura de sărbătoare.”

Nu pot să mănânc un om”, a răspuns lupul, „după cum versetul afirmă„ De la fiecare fiară îl voi cere ”[Bereishis 9: 5] – [acest verset avertizează fiarele împotriva uciderii oamenilor – vezi Rashi acolo]

Vulpea a oftat și a spus: „Nu ai de ce să te temi, căci tu nu vei primi pedeapsa, ci copiii tăi, după cum spune versetul

„ El socotește fărădelegile părinților în contul fiilor ”.

Lupul a fost convins de ce aspus  vulpea și a început să caute un om. Pe drum, a căzut într-o capcană pusă de vânători. Lupul a început să strige după ajutor. Când vulpea a auzit strigătul de ajutor al lupului, aceasta s-a apropiat cu grijă de lup.

Mincinoas-o!” urlă lupul. “Nu ai spus că numai copiii mei vor fi pedepsiți pentru păcatele mele?”

„Prost mai ești”, a răspuns vulpea, „De asemenea, acum nu te pedepsește din cauza păcatelor tale, ci din păcatele părinților tăi”.

Cum ar putea fi asta adevărat?” a strigat lupul ….. “De ce aș suferi eu pentru ce au făcut alții?”

– Dar voi, de ce v-ați gândit să mâncați oamenii? întrebă vulpea.

“Nu vă pasă, pentru că mizați pe faptul că copiii voștri vor suferi pentru păcatele voastre? De vreme ce ați consimțit că este corect pentru copiii voștri să vă suporte păcatele, este potrivit, ca și voi, să vă suportați păcatele părinților voștri!”

R ‘Berechiah a concluzionat, că un copil, este pedepsit doar pentru păcatele tatălui său, dacă este vinovat de aceleași păcate. Acest lucru se datorează faptului că pedeapsa unei persoane este măsurată în echivalență de formă. Când o persoană urmează căile păcătoase ale tatălui său, fără a se preocupa pentru viitorul copiilor săi, că vor primi pedepse din cauza păcatelor sale, el este pedepsit și pentru păcatele părinților săi.

Dacă acest lucru este valabil în ceea privința acțiunilor  negative, înseamnă că este la fel de adevărat si pentru acțiunile pozitive: când un fiu neprihănit urmează în căile unui tată neprihănit, cu siguranță va fi răsplătit pentru faptele bune ale tatălui său!

Parașatul Shlach Lecha se conectează la Coloana Stângă din Arborelui Vieții și la atributul Judecății


Copiii lui Israel nu accepta promisiunea lui HaShem că El îi va învinge pe vrăjmașii lor, așa că îi spun lui Moshe să-i ceară lui HaShem să trimită bărbați pentru a iscodi națiunile din țară. HaShem spune „trimite pentru tine”. Moshe trimite 12 bărbați cu anumite sarcini. Printre cercetașii au fost Caleb , fiul lui Iefune din tribul lui Iuda și Osea (Hoșea), fiul lui Nun din tribul lui Efraim . Moise a schimbat numele lui Osea cu Iosua.

Moshe le spune să cerceteze cu atenție,  dacă există un copac singur – în țară.

Cei 12 bărbați, cercetează cu atenție fiecare metru pătrat. S-au împărțit în două grupuri. Un grup format din 10 bărbați care vor acționa ca spioni, și un grup format din 2 bărbați, care vor acționa ca turiști.

Grupul –format din 10 bărbați au găsit Arborele Cunoașterii binelui și răului, iar în scurt timp, ei au devenit îngrijorați că își vor pierde pozițiile lor de autoritate. Raportul pe care l-au adus a fost unul negativ.Ei au descris oamenii si terenurile agricole.

Celălalt grup a găsit Arborele Vieții, ei au fost în calitate de turiști și nu de spioni. Numele lor era Iosua și Caleb, ei i-au îndemnat pe israeliți să nu se teamă și să nu se revolte împotriva lui Dumnezeu. In raportul lor, ei nu au vorbit despre oamenii.

Copiii lui Israel au auzit despre ambele rapoarte și au ales Arborele Cunoașterii.

Care este Lectia noastră?

 Ar fi ales ei altfel, dacă rapoartele erau inversate?

Cum determinăm ce ceste adevărat și ce este fals?

Știm că avem întotdeauna  la îndemână libera alegere.Dreptatea sau Judecată sunt numai consecințe ale alegerilor noastre.

Litera Nun din acest Parașat reprezintă energia căderii. Mesajul căderii este că tocmai ea ne propulsează către cele mai înalte niveluri spirituale, ceea ce înseamnă trecerea numărul doi în Unitate. Dar pentru asta este necesar să apreciem diversitatea.

Un alt principiu de viață pe care îl învățăm din această porțiune este că , Dumnezeu permite fiecăruia dintre noi să își exercite liberă voința, dacă să meargă într-o direcție  sau în alta. Chiar dacă omul este singur,  Atotputernicul este majoritar, Moshe prin decret Divin, a trimis prinții triburilor pentru a spiona țara.

Au fost trimiși doisprezece spioni. Zece s-au întors cu un raport care a descris fortificațiile zidurilor  și puterea uriașilor. Joshua ben Nun și Calev ben Yefunah i-au îndemnat pe israeliți să nu se teamă și să nu se revolte împotriva lui Dumnezeu, dar nu au reușit. Atotputernicul a decretat 40 de ani de rătăcire în deșert, un an pentru fiecare zi în care au spionat în țara lui Israel. Acest lucru s-a întâmplat pe data de 9 Av, o dată notată de-a lungul istoriei evreilor și pentru marea tragedie a distrugerii ambelor temple în Ierusalim și expulzarea evreilor din Spania.

Care este lecția noastră? Adesea ajungem la concluzii eronate bazate pe percepțiile noastre. Trebuie să fim foarte atenți deoarece, de multe ori, există factori pe care nu îi cunoaștem sau nu îi luăm în considerare. Este un talent special să poți lua decizii corecte pe baza faptelor.

Acest lucru este valabil mai ales atunci când facem judecăți despre alte persoane. Unii oameni au o tendință puternică de a ajunge la concluzii negative despre alte persoane și chiar inexacte. Chiar dacă ceea ce vedem la o altă persoană este practic adevărat, rețineți întotdeauna că concluziile dvs. ar putea fi greșite și cealaltă persoană ar trebui să fie privită favorabil.

Ca parte a acestei generații a copiilor lui Israel ni se cere să alegem calea pe care o vom urma. Arborele Vieții sau Arborele cunoașterii. Judecarea aspră sau Calea dreptății.

Alegerea ne aparține!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *