Korach (Numeri 16-18) – Plângerea lui Korach

 

Korach (Numeri 16-18) – Plângerea lui Korach


După Exodul din Egipt a Copiilor lui Israel, Tora relatează modul în care patru incidente au tulburat viața poporului evreu. Primul incident a debutat cu vițelul de aur, al doilea incident, cand Copii lui Israel s-au plâns de mâncarea din deșert, al treilea incident a fost când Moise a primit  rapoartel negative ale spionilor.

În parașatul din această săptămână, Moshe s-a confruntat cu a patra sa provocare – o revoltă și o contestare a conducerii sale din partea vărului său Korach și a grupului de 250 de oameni pe care i-a adunat, mulți dintre ei conducători  ai triburilor.

Korach cade pradă a două dintre cele trei păcate care sunt sursa tuturor trăsăturilor de caracter distructive: gelozia și setea de onoare . (Trăsătura celui de-al treilea păcat este pofta.)

„ Vayikach Korach – și Korah a luat”  sunt primele cuvinte ale acestui  Parașat, iar Înțelepții explică faptul că „a luat”, înseamnă că a sedus oameni prin cuvinte persuasive. El a reușit să influențeze 250 de lideri ai națiunii și să i se alăture.

Korach și adepții săi s-au adunat impotriva lui Moise si Aaron si le-au zis: „Este mult pentru tine ( rav lachem )! Ei “Destul! Caci toata adunarea, toti sunt sfinti, si Domnul este in mijlocul lor. Pentru ce va ridicati voi mai presus de adunarea Domnului?” ( Num. 16: 3).

Rashi a explicat că acest atac face aluzie la abuzul lor de puterea, prin faptul că și-au asumat un rol prea mare (Rashi pe Num. 16: 3). Aceasta este o acuzație destul de ciudată „pentru că Moise a fost smerit, mai mult decât orice altă persoană de pe fața pământului” ( Ex. 6:12; 6:30).

Când cineva dorește să doboare un lider, începe prin a-i examina  și exploata slăbiciunile. In ceea ce îl priveste pe  Moise, el a avut o slăbiciune obiectivă în conducerea sa, întrucât nu a fost un bun orator.

Korach s-ar fi putut folosi de acest cusur sau, ar fi putut să vorbească împotriva lui Moise despre femeia etiopiană, pe care o luase el de nevasta; căci luase o femeie etiopiana ( Num. 12: 1-3). Moise nu a făcut excepție, de la faptul că nici un bărbat nu este perfect, dar de ce Korach a ales să folosească o trăsătura de caracter, în care Moise a excelat? Mai mult, de ce Korach poartă numele unui Parașat dacă a fost un ticălos?

Uneori, înainte de a privi despre cine se vorbește, trebuie să ne uităm la cine vorbește. Într-o discuție în  Talmud ni se spune: „cel care îi invalidează [pe alții] … face acest lucru referindu-se la propriul său cusur” (Tractate Kiddushin 70a).

Motivul pentru care Korach l-a acuzat pe Moise de un complex de superioritate, a fost tocmai faptul că acesta deținea un complex de inferioritate – și l-a proiectat asupra lui Moise. Moise i-a răspuns subtil lui Korach, folosindu-se de aceleași cuvinte, inversând termenii folosiți de Korach și insinuând că acuzația lui reprezintă propriile sale deficiențe: „Este mult pentru voi ( rav lachem ) fiii lui Levi!” ( Num. 16: 9).

Când noi înșine percepem defectele altor oameni, chiar dacă sunt obiective sau nu, trebuie să fim foarte atenți să analizăm dacă nu cumva suntem adevărații posesori ai acestor defecte. Deși Moise avea anumite deficiențe, căutarea onoarei nu a fost una dintre ele. În timp ce Korach râvnea să obțină ceea ce își dorea, Moise avea, iar diferența dintre aceste două poziții este cheia mulțumirii de sine.

Motivul pentru care parașatul se numește Korach este să ne învețe că ar trebui să ne ferim cu toții de Korach pe care îl detinem  în noi. Dacă suntem fericiți cu cine suntem, atunci putem să ne concentrăm pe noi înșine și să ne corectăm propriile deficiențe, mai degrabă, decât să le proiectăm asupra altora.

Leave a Reply