6 Shevat

Rabinul Chaim Tzvi Teitelbaum

 

Născut: Ungaria (azi România) 1880
A murit: Sighet, Ungaria (azi România), 1926

Rabinul Chaim Tzvi Teitelbaum, (28 decembrie 1879 – 21 ianuarie 1926), (6 șevat 5686 în calendarul ebraic), autor al cartii Atzei Chaim, a fost cel mai mare fiu al rabinului Chananya Yom Tov Lipa Teitelbaum Kedushas Yom Tov. El a fost fratele mai mare al rabinului Joel Teitelbaum și tatăl lui Moshe Teitelbaum.


Biografie

Chaim Tzvi Teitelbaum s-a căsătorit cu Bracha Sima Halberstam,  o soră a Rebbitzen Chaya Freidel Halberstam, care a fost soția rabinului Ben Zion Halberstam, al doilea Bobover Rebbe. Împreună au avut patru copii. Unul a fost rabinul Moshe Teitelbaum, regretatul Satmar Rabbi. Un altul a fost rabinul Yekutiel Yehuda Teitelbaum, care l-a succedat ca ca Rabin in Sighet, până când a murit în Holocaust. Una din ficele sale, s-a căsătorit cu rabinul Yekusiel Yehudah Halberstam, Sanz-Klausenburg’er Rebbe, dar a murit și ea în Holocaust. Fiica lor cea mai mică, Chana, s-a căsătorit cu rabinul Yechiel Yehuda Isaacson, cunoscut sub numele de Ravul Achuza-Haifa.

Lucrări

Atzei Chaim – un comentariu hasidic asupra Torei.
Atzei Chaim – comentariu la moadim
Atzei Chaim – comentariu la meshechtes Gittin
Atzei Chaim – Shalios utshovos responsa
Atzei Chaim – comentariu la hilchos mikvahos
Atzei Chaim- comentariu la Tehilem

Elevi

Rabinul Shlomo Zalmen Friedman, rabinul lui Tenke (Ungaria și mai târziu în Brooklyn, New York)
Rabinul Mordechai Wulliger autor al multor cărți printre care – Otzer Hashas Kovetz Hatosfes Pardes Mordechai Tefillos Mordechai.
Rabinul David Hoch.
Rabinul Chaim Shmuel Kleinman.
Rabinul Avrohom Yosef Kleinman.

Fie ca meritul rabinului Chaim Tzvi Teitelbaum să ne protejeze pe toți. Amin